Hír

ADYVÁROSI TÓ ÁTADÁSA

Már a tavalyi évben sor került az első ütemben közel 65 millió Ft értékben a tó rehabilitációja, mely során a felgyülemlett iszapot eltávolították, a kotrási munkálatok után a tó a tározótó kapacitása jelentősen megnövekedett és megszűnt a nyári időszakra jellemző, a tó környezetében lakókat különösen zavaró büdösödés, illetve gyakori halpusztulás. És egy új iszap és olajfogó műtárgyat is létesítettek, melynek köszönhetően a területre lehulló csapadékvíz már szennyeződésektől mentesen kerül a tóba. Tavaly már 10 új padot helyeztek ki és 11 fát is ültettek, illetve a betonos sportpályát is a tó mellett felújították.

Idén sor kerülhetett a második ütemben történő fejlesztésre, melyet Borkai Zsolt polgármester és Radnóti Ákos a körzet önkormányzati képviselője adott át.

Borkai Zsolt polgármester elmondta, hogy látványos fejlődésen ment keresztül a városrész az utóbbi időkben és jó ide jönni, kikapcsolódni a most megújított tóhoz, s kiemelte, hogy nagyban köszönhető ez Radnóti Ákos képviselőnek is, aki sokat tett ezért. Elmondta azt is, hogy a fejlesztések folytatódni fognak a városrészben.

A mostani beruházás során elkészült a már meglévő, de töredezett, hiányos járda térkő burkolása 300 méter hosszan, továbbá a tóhoz csatlakozó aszfaltjárdák csatlakozásai is javítva lettek, a kitaposott ösvényeken is járda épült három új helyen, közel szintén 300 méter hosszan. A járdaépítésekhez illeszkedve összesen 16 lámpatest lett kicserélve, s modern formájú, új, energiatakarékos lámpatestek lettek kirakva több helyen is, a környezet színéhez alkalmazkodva zöld színben.

A sétány körül 15 db új pad, 12 db szemeteskuka, 30 db Leier kőláda(színes virágokkal beültetve), 10 db fa lett kiültetve. Kikerült 3 db rózsalugas is, amik a tóhoz vezető sétány kezdetinél lettek elhelyezve, s a szépen – fából és fémből –  kovácsolt kapuk a rózsákkal idővel benőve még hangulatosabbá teszik a környezetet.

Újra működik a szökőkút is a korábban megszokott módon 10-20 óra között, közte fél órás szünetekkel és újdonság, hogy megvilágítást is kapott, mely az esti időpontokban látványossá teszi a működését.

A sétány közepénél kialakításra került egy pihenőpark, ahol 5 db egyedi, természetes kőből készült kőpadok lettek telepítve, egy Győrben még korábban meg nem található, interaktív fal körül, amin bármilyen üzenet kirakható a közel 1000 db színes kockából és kedvelt találkozóhely lehet mindenki számára. A köztéri installációt Borkai Zsolt polgármesterrel együtt leplezte le Radnóti Ákos, melyen elsőként az ”ADYVÁROS” felirat lett kirakva. Az értékek és a felújítások megóvása érdekében a rendőrségre bekötött köztéri kamera is került ki.

Radnóti Ákos elmondta, hogy amikor négy éve képviselő lett összesen négy pad volt a tó körül és végig be volt nőve náddal a tó, nem lehetett átlátni rajta, illetve elviselhetetlen bűzhatás volt a nyári időszakban, s örömét fejezte ki, hogy a két év alatt megvalósult 100 millió Ft tó körüli fejlesztés eredményeképpen minél többen jönnek ide kikapcsolódni, hiszen minden feltétel adott ahhoz, hogy jól érezzék magukat az adyvárosiak, de nem csak ők, hanem bárki más is, hiszen erre a beruházásra minden győri büszke lehet és bíztatja őket, hogy keressék fel az adyvárosi tavat. Megköszönte polgármester úrnak is a támogatást és a kivitelezőknek az elvégzett munkát.

A kivitelezést Győr Megyei Jogú Város Útkezelő Szervezete megbízásából a Pentavia Kft., a Vill-Korr Hungária Kft., a zöldterülettel kapcsolatos munkákat pedig a Győr-Szol Zrt. végezte el összesen kb. 40 millió forintból.

 
Galéria