Hír

ÁTADTUK A FELÚJÍTOTT IFJÚSÁG KÖRUTAT!

A Győr Ifjúság körút II. ütemű felújítása 200 millió forintos állami támogatásból valósult meg Az Ifjúság körút eredeti burkolata egyidős volt a lakóteleppel, azaz közel 45 (!) éves volt. A több, mint negyven éves burkolaton naponta 16 ezer jármű halad át – így a burkolatfelújítás indokoltsága nem is kérdőjelezhető meg. Az ünnepélyes átadón Borkai Zsolt polgármester, Kara Ákos államtitkár és Radnóti Ákos alpolgármester is jelen volt.

Az I. ütemű, nagyszabású felújítást 2016-ban végezte el az önkormányzat a Tihanyi Árpád út és az Ifjúság körút 78. között. Ez a szakasz teljesen önkormányzati finanszírozásból valósult meg. A Kodály Zoltán utca és a Szigethy Attila út közötti 750 méteres szakasz felújításáról 2016-ban született döntés, amelyhez az állam 200 millió forinttal járult hozzá.

A II.ütemben felújítás alá vont szakasz az Ifjúság körút 78. számú háztól egészen a Szigethy Attila útig tartott. Az útburkolat felújítását megelőzően közművezetékek cseréjét végezték el a szolgáltatók, a gázvezetékek és a hőtáv vezetékek egy-egy szakaszát cserélték ki, s az ivóvízvezetékek cseréjére is sor került az út felújításával párhuzamosan. Az útburkolat felújítás során kicserélték a szegélyeket, a négy autóbuszmegállónál bazaltbetonos felület épült. Az aszfaltozás során két rétegben új aszfaltfelület készült.

Fontos megemlíteni, hogy az Ifjúság körút 34. számú háznál lévő gyalogátkelőhelyhez nyomógombos jelzőlámpát helyeztek el; ez a berendezés sárga villogó üzemmódban működik, de ha a gyalogos megnyomja a jelzőlámpa nyomógombját, a program szabályozott keretek között piros jelzést ad az autós forgalomnak, és zöldet a gyalogosok számára.

Az utcában már korábban kicserélték a teljes közvilágítást energiatakarékos, de közel 40%-kal nagyobb fényt adó izzókkal ellátott közvilágítási lámpafejekre, illetve két, kiemelt fénnyel megvilágított gyalogátkelőhelyet is átadtak a gyalogosok biztonsága érdekében. Tavaly már egy buszváró építmény is ki lett cserélve modern, elegáns megjelenésűre, idén-és jövőre is folytatják az utcában a cseréket. Az Ifjúság körút környezetében közel 30 új parkolóhelyet hoztak létra az ötemeletes épületek mögötti szervizúton az elmúlt 3 évben. Az utca elején a folyamatosan fejlődő Barátság Park, másik végén pedig az adyvárosi-tó és gyönyörű környezete vár mindenkit a kikapcsolódásra. Sőt az utcában nagyon sok helyen sor került az állam és az önkormányzat szerepvállalásával a panelházak korszerűsítésére, mely magában foglalta a nyílászárók cseréjét, a külső szigetelést és a fűtéskorszerűsítést, így az utcában megvalósult ennyi beruházásnak köszönhetően a városrész egyik ékköve lett az Ifjúság körút.

Ezzel egyidejűleg öröm elmondani azt is, hogy a szomszédban zajlik a Szigethy Attila út felújítása és a Szabolcska M. u. felújítása is, ami óriási léptékű fejlesztés egy ilyen rövid időn belül.

 

 

 

 

Galéria