Hír

Elkészült a Szigethy Attila út felújítása

Átadták a felújított Szigethy Attila utat, melyen nagyszabású felújításokat végeztek. Borkai Zsolt polgármester és Radnóti Ákos alpolgármester, a körzet egyik részének a képviselője elmondta, hogy eleget tettek a lakossági kéréseknek a felújítással és a városrész legnagyobb útépítési munkája történt meg. Radnóti Ákos hozzátette, hogy a Szigethy 97-107.sz előtt a járda és a kerékpárút is megújult az úttest mellett, illetve a körzetében már az Ifjúság körút és a Szabolcska utca is, így 5 éve alatt minden fontos út felújításra került!

A Szigethy Attila út az egyik legfontosabb, kelet-nyugati irányú főközlekedési útja a városnak. Naponta mintegy 20 ezer jármű halad keresztül Adyváros és Nádorvárost is érintő városi főúton. Nem csak főközlekedési út a Szigethy Attila út, de számos funkció található itt és a környezetében, úgy mint helyi, helyközi és távolsági autóbuszmegállók, Vásárcsarnok, kollégium, számos kis üzlet, szolgáltatóközpont és természetesen több ezer ember lakóhelye.

A Szigethy Attila út nagy igénybevételnek van kitéve napi szinten, így a burkolatfelújítás napirendre került a költségvetési tételek között. Azonban az aszfalt felújításán túltekintve korszerűsíteni is szerettük volna a főközlekedési utat, kombinálva a felújítással is.

A Szigethy Attila utat is egyre nagyobb forgalom terheli, mely évről-évre növekszik, emiatt a jelzőlámpás zöldhullám kapacitásának jobb kihasználása érdekében a külső sávban megálló autóbuszok számára önálló autóbuszöblöket terveztünk, annak érdekében, hogy valóban rendelkezésre állhasson kétszer két sáv. Ezzel együtt a Tihanyi Árpád úti csomóponthoz közel lévő helyközi-távolsági megállóhelyet összevontuk a helyi járatú buszok megállóhelyével, így egy meghosszabbított öblöt alakítottunk kis a járatok számára.

Megítélésünk szerint kevés a Vásárcsarnok körüli forgalmat kiszolgáló csomópontok száma, így megvizsgáltuk a Verseny utcának a Szigethy Attila útiba történő bekapcsolásának lehetőségét. Eredményre jutva megterveztettük az új csomópont létesítését úgy, hogy a Szigethy Attila úti zöldhullám ritmusa nem sérüljön. Az új csomópont a megújuló Vásárcsarnokot is szolgálja majd.

A fenti feladatokat egy csokorba gyűjtöttük, és a burkolatfelújítást, autóbuszöböl építéseket és az új csomópont építését egy feladatba, egy költségvetési tételbe gyúrva tavaly ősszel megkezdtük a munkát az engedélyek beszerzését követően.

Építés közben a két nehéz dolga volt a kivitelezőinknek: egyrészt biztonságos átkelést kellett tartani a Verseny utcai gyalogátkelőhelynél, miközben az egész átépül. Az önmagában ellentmondó feladatot végül sikerült végrehajtani. Másrészt nagy kihívás volt a forgalom megtartása mellett dolgozni. Készítettünk ideiglenes zöldhullám programot is, hogy a torlódást mérsékelni lehessen építés közben. Örültünk annak, hogy kezelhetetlen méretű dugó nem alakult ki, 3-4 perces lassulás mellett el lehetett hagyni a munkaterületet.

A Szigethy Attila úton korábban már végeztünk felújításokat: ütemezetten felújítottuk a Barátság park és Zrínyi utca közötti szakasz kerékpárútjait. A mostani beruházás jól kiegészíti az ütemezett, de egymáshoz kapcsolódó felújításokat.

A Szigethy Attila út felújítása kapcsán a minőségre és a tartósságra is nagy hangsúlyt fektettünk. Ezért eltávolítottuk a közel 50 éves szegélyköveket, újakat építettünk helyettük. Minden, régi aszfaltréteget elbontottunk és több rétegben újakat dolgoztunk be. Olyan aszfaltkeveréket választottunk, ami a minősége okán jól tűri a téli hideget, de a nyári forróságot is. Ennek a minőségnek meg van a felára, de úgy véljük, a hosszú távú korszerűsítések során a tartósságot kell elsősorban figyelembe venni.

A májusi befejezést követően volt egy kiegészítő megrendelésünk a korszerűsítés tekintetében. A Szigethy Attila úton a Fehérvári út és Bartók Béla út között lecseréltük a régi közvilágítási lámpafejeket és korszerű LED fényforrásokra cseréltük őket.

Közel 800 méter hosszon újult meg az aszfalt és az útszegélyek

3 új autóbuszöböl épült

1 új csomópont jött létre jelzőlámpával

Galéria