Hír

ISMÉT SZOBORRAL GAZDAGODOTT ADYVÁROS

Újabb köztéri szoborral gazdagodott Adyváros! Az avatóünnepségén Radnóti Ákos alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője elmondta: emlékezetes pillanat a 3 győri folyó egyesülését ábrázoló szobor leleplezése, hiszen ebben a városrészben nem volt jellemző korábban köztéri alkotások elhelyezése. „Tavaly adtuk az ország első úszó szobrát, Kelemen Zénó Munkácsy-díjas művész Csapásirány című alkotását, mely a mai ünnepségen is remek hátteret nyújt” – mutatott a tóban úszó szoborra és hozzátette, szeretné, ha gyakrabban adhatnának át köztéri alkotásokat, hiszen a városrész e tekintetben elhanyagolt volt, előtte évtizedeken át itt nem volt jellemző. Hangsúlyozta, természetesen fejlesztésekre is szükség van. „A tavat rendbe tettük, a zöldterületeket rendeztük, játszótereket építettünk, a sportpályát pedig fel fogjuk újítani” – sorolta a számos fejlesztést, melynek magvalósulása után most méltó helyre kerülhetett a szobor. Radnóti Ákos elárulta, még idén számíthatunk egy újabb köztéri alkotás átadására Adyvárosban, s további meglepetéssel is készülnek a városrészben élőknek. Fontosnak tartotta azt is kihangsúlyozni, hogy meghagyták a művészi szabadságot, az alkotóra bízták, s fontos az is, hogy egy alkotást körültekintően értékeljünk, hiszen van akinek tetszik majd van akinek nem tetszik, de a művészi értéket nem ez határozza meg. Külön kiemelte azt is, hogy fiatal alkotóművész első köztéri szobráról van szó, aki 3 hónapig dolgozott rajta lelkesen, s dicséretes a fiatal generáció támogatása is. Külön megköszönte a szobrot adományozóknak, hiszen nagylelkű felajánlásból készült a szobor, s nem közpénzből kellett állni, s fontos ezt is hangsúlyozni, mert egyes idióta véleményformálók, a fotelben otthon üldögélő kommenthuszárok itt is előre fel lesznek készülve arra, hogy ahol csak lehet arról beszéljenek mocskolódó stílusban, hogy mennyibe került ez, mennyi adófizetői forintból kellett megcsinálni és miért nem lélegeztetőgépekre költik, stb.

Sallai Dániel szobrászművész elárulta, három sziklát kapott a Három folyó című szobor elkészítéséhez, különböző mészköveket, s ebből kreált közös felületet, vízfelszínt közel 3 hónapos munkával. Nagy kihívás volt számára az alkotás elkészítése, de elégedett a végeredménnyel.

Fekete Dávid alpolgármester emlékeztetett, 2015-ben a város kulturális életének gyarapítása céljából jött létre a projekt, melynek keretében a jelen alkotás mellett még három szobor született. Ámmer Gergő gróf Bercsényi Miklós portrészobra a Bercsényi ligetben, Kontur András Keresztablak című alkotása Marcalváros II-n, Martin Henrik Meteoritja pedig a Borsos Miklós Állandó Kiállítás udvarára került.

„Szerencsére Győrben működnek olyan vállalkozások, akik segítenek, hogy a város folyamatosan szépüljön, fejlődjön. Jelen projektet Bogisich Ferenc, a QP ZRT. vezérigazgatója fogta össze” – mondta el Fekete Dávid.

 

 

Galéria