Hír

KERÉKPÁR-ÉS GYALOGOS TÁBLÁK ADYVÁROSBAN

A gyalogjárdák, kerékpárutak és főleg buszmegállók környezetében gyakoriak a gyalogos és a kerékpárosok közötti közlekedési konfliktus helyzetek. Ezek a helyzetek mindenképpen kellemetlenek, de úgy véljük, hogy a nagyvárosi forgalomban szükség van a toleranciára, udvariasságra. Minél jobban oda tud figyelni a közlekedő a másikra, annál kevesebb vitás helyzet, vagy baleset történik a forgalomban. Radnóti Ákos alpolgármester – aki maga is kerékpárral, GyőrBike-kal érkezett – elmondta, hogy az önkormányzat négy helyszínen helyeztet el „Vigyázzunk egymásra!” figyelemfelhívó táblát olyan helyeken, ahol a járda mellett kerékpárút is van.

A világ minden részén megszokott, hogy vannak ilyen ”közös” találkozási pontok, s szeretnék, ha az ilyen helyzetekben is kialakulna olyan kulturált együttműködés, ahol nem az van firtatva szakmaiatlanul, hogy miért itt megy a bicikliút, illetve miért szabad a járdán egyes helyeken biciklizni, hiszen mindkettő szabályos is lehet a KRESZ szerint. Az alpolgármester hozzátette, hogy mint például a nagyforgalmú, többsávos Szigethy Attila útnál, ha nem a járda mellett menne a kerékpárút, sokkal veszélyesebb lenne a közlekedés, mint lent az úttesten, a kamionok mellett, erről kár lenne vitatkozni, noha egyes ”szakértők” a kerékpárutakat versenypályáknak kívánják használni, általában ők zúgolódnak az ilyen miatt.

Amúgy a város minden évben épít új kerékpárutakat, illetve a meglévőket is folyamatosan felújítja, mint a Szigethy út esetében is már évek óta megy a munka és idén is így lesz. A cél egyértelmű, figyeljünk egymásra és a viták helyett tartsuk tiszteletben a gyalogosok és kerékpárosok kulturált közlekedését.

A közös felület toleráns használatát propagáló táblák a Szigethy Attila útnak a Szabolcska Mihály úti és Tihanyi Árpád úti csomópontok közelében, az Ifjúság körútnak a Földes Gábor úti és Tihanyi Árpád úti szervizúti csomópont közelében lesznek elhelyezve.

 

 

 

Galéria