Hír

SZOBORÁLLÍTÁS ADYVÁROSBAN!

Sort került Adyvárosban a Kodály-emlékév alkalmából a Kodály Zoltán úton a Nyitott ritmus (kottát ábrázoló)
szobor avatására. Adyvárosban 20 éven át nem volt szoborállítás, ebben a ciklusban elindult egy program, hogy az egyik legsűrűbben lakott városrészbe is kerüljenek ki újra köztéri alkotások, hiszen a korábbiakban, sok évvel ezelőtt volt erre példa (Móra és Fekete Iskola előtt vagy Ady domb)

Tavaly kikerült Kelemen Zénó szobra az adyvárosi tóba, mely az ország első vízen lévő köztéri alkotása, illetve az ország első üvegmozaik szobra a Kuopio parkba, mely Botos Péter alkotása.

„Győr a kortárs művészet egyik legnagyobb fellegvárává vált” – emelte ki beszédében Borkai Zsolt polgármester és elmondta, a Halmi-Horváth István képzőművész tervezésével és Kelemen Zénó Munkácsy-díjas szobrászművész kivitelezésével elkészült alkotást a Kodály-emlékév alkalmából állíttatta az önkormányzat. A Kossuth-díjas népzenekutató, zeneszerző, oktató, világhírű zenetudós, a Magyar Tudományos Akadémia tagja és elnöke halálának ötvenedik és születésének 135. évfordulója a 2017-es év, így adott volt, hogy a róla elnevezett utcában legyen egy olyan alkotás, ami hozzá kötődik.

Radnóti Ákos alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője elmondta, Győr pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címre, s bátran felvállalja a kortárs alkotásokat. Hozzátette azt is, hogy képviselőként 7 éve elkezdődött az utak, az iskolák, óvodák felújítása, a panelházak korszerűsítése, a közvilágítás fejlesztése és sok egyéb beruházás milliárd feletti értékben, de a kultúrára is áldozni kell! Emellett sor került zöldterület rendezésére is, illetve rendőrségre bekötött kamera is van és esti világítást is kapott a szobor.

A kortárs képzőművészeti alkotás harmonikusan komponált geometrikus elemek gazdag színhasználatával idézi meg Kodály Zoltán két énekkarra írt „Angyalok és pásztorok” gyermekkórusának kottarajzát. A betlehemi csillag tiszta fényét követő pásztorok története a karácsonyvárás és a jövőbe vetett hit legszebb pillanata!

 

 

Galéria