Hír

TOVÁBBI FEJLESZTÉSEK A BARÁTSÁG PARKBAN!

Új játékkal bővült, és további elemekkel gazdagodott Adyvárosban Győr egyik legnépszerűbb szabadidős központja, a Barátság Sportpark. Az elkészült, úgynevezett teqball asztalt, a megújult és kibővült pingpongozó helyeket és a fitnesspark megnagyobbított árnyékolórendszerét Radnóti Ákos, a terület önkormányzati képviselője, városüzemeltetésért is felelős alpolgármester mutatta be a sajtó képviselőinek.

Radnóti Ákos elmondta: új ügyességi játékkal találkozhatnak a Barátság Sportparkba látogatók már az iskolai nyári szünet elején. Az úgynevezett teqball asztalt rekortán felületre helyezték, a játékosokat szabálytábla segíti az eligazodásban. A teqball egy új futballalapú sport, amely mind a profi focisták, mind az amatőr sportbarátok számára kiválóan alkalmas a technikai tudásuk, koncentrációs készségük és állóképességük fejlesztésére. Ezeket e képességeiket egy speciálisan meghajlított, hálóval kettéválasztott pingpongasztalra emlékeztető eszközön tudják fejleszteni. Győrben ez az első ilyen kültéri, mindenki által ingyenese használható sporteszköz, mely az utóbbi időkben nagy népszerűségnek örvend, magyar fejlesztésű találmány és az egyik nagykövete Ronaldinho, a világ egyik valaha volt legjobb futballistája.

Az önkormányzat nem feledkezett meg azonban a hagyományos asztalitenisz rajongóiról és művelőiről sem: a már meglévő három asztal alá és köré az elhasználódott gumilapok helyett teljesen új rekortán burkolat került, sőt újabb három pingpongasztal várja a sportolókat ugyancsak ezzel a korszerű felülettel ellátva. Összesen már hat pingpongasztalon pattoghat a labda a Barátság parkban!

Jó hír a fitness eszközök használóinak, hogy tovább bővült a napvitorla rendszer, most újabb három árnyékoló került a létesítmény fölé, így összesen 170 négyzetméter vászon óvja a naptól az testedzőket, mivel a tömeges használat végett és a nyári hőség ellen így lehet védekezni és így még többen tudják használni, ezt is ingyenesen.

Radnóti Ákos városüzemeltetésért is felelős alpolgármester, Adyváros ezen részének önkormányzati képviselője emlékeztetett: a Barátság Parkot nagyon sokan használják, gyerekek és felnőttek egyaránt nagy számban találnak szórakozási, sportolás, mozgási lehetőséget. Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a lehetőségek tovább bővültek, így még vonzóbbá vált a park kínálata. A 2009-ben átadott parkban és környezetében az elmúlt években folyamatosak voltak a megújítások. Már korábban átadtak a parkon belül 10 új parkolóhelyet, illetve a sportólóknak 45 parkolóhelyet nyitottak a szemben lévő Grabo sátornál. Ingyenesen használható fitnessparkot adtak át, az eszközök fölé árnyékot biztosító napvitorla került tavaly és a játszótér homokozója fölé is, így a nyári melegben már árnyékban vagy eső esetén is használható. A sportpark III. pályáján tavaly teljes műfűcsere történt és kicserélték a lábtenisz pálya borítását is. Az I-es pályán 2014-ben volt műfűcsere, a centerpályán 2015-ben történt meg. Tavaly elkészült Adyvárosban a hatpalánkos kosár-és streetballpálya, mely most korszerűsítési munkákon esik át és 2 hét múlva újra használható, megtörtént az adyvárosi tó melletti aszfaltos sportpálya felújítása is, mely rekortán borítást és új kerítést kapott és a reflektoroknak köszönhetően mindkét pályát lehet használni este is. Fontos, hogy a fitnesspark ingyenes, ezért nagyon népszerű, a megnyitás óta tömegeket vonz. Átadása után rövid időn belül megvilágítást is kapott, így sötétedés után is használható.

Ebben az évben mozgáskorlátozottak számára is készült játszótér a Barátság Parkban. A ritkaságszámba menő fejlesztés eredményeképpen olyan eszközök kerültek a nagy népszerűségnek örvendő park területére, melyek mozgásukban korlátozott, akár kerekesszékben közlekedő emberek számára is könnyen megközelíthetőek és használhatóak. Hat eszközt telepítettek a területre, speciális, kerekesszékből is használható, ”magasított”homokozó, univerzális hinta, akadálymentesített hinta, körforgó, mérleghinta és fészekhinta várja a gyerekeket. A játszótér burkolata, annak teljes – mintegy 200 négyzetméteres – felülete kerekesszékkel is jól bejárható, biztonságos, színes öntött gumi granulátumból készült. A homokozó fölé napvitorla került, így a nyári melegben is árnyék lesz a kicsik és az őket kísérő szülők felett. Az országban is egyedülálló játszóteret Borkai Zsolt polgármester adta át, s Radnóti Ákos elmondta, büszke arra, hogy mennyi pozitív visszajelzés érkezett a játszótérrel kapcsolatban, sőt más városok is megkeresték Győrt, mivel ez alapján ők is akarnak ilyen játszóteret kialakítani, így Győr ebben is példát mutatott.

Mindemellett bővült a már meglévő játszótér is. Területe 60 négyzetméterrel lett nagyobb, a rekortán borításra ovivárat illetve egy mérleghintát telepítettek. A harmadik új elem az úgynevezett „polyball”: lényegében egy oszlopon lévő nagy tölcsér, melybe labdát lehet bedobni, ami aztán három különböző irányú nyílás valamelyikén esik vissza. Az ezen a játszótéren található homokozót is napvitorla árnyékolja.

 

Galéria