Hír

ÚJ, BIZTONSÁGOS GYALOGÁTKELŐHELY-ÁTADÁS ÉS ŐSZI NAGYSZABÁSÚ KÖZVILÁGÍTÁSFEJLESZTÉS!

 

Az Ifjúság körúti gyalogátkelőhely a közeli iskola, ódoda, élelmiszerbolt és játszóterek miatt sok konfliktus helyzeteket okozott, sajnos gyalogos gázolások is történtek. Az átkelőnél sikerült biztosítani a jó megoldást, a lámpatestek cseréjének kontingenséből valósult meg a gyalogátkelőhely kiemelt szintű megvilágítása és veszélyes helyre való figyelmeztetésként sárga villogók felszerelése. A fekete-sárga színre festett speciális oszlop környezetétől elüt, ezzel is felhívja a sofőr figyelmet, hogy egy gyalogátkelőhelyhez közeledik. Ezen hatás megerősítésére, kiemelésére szolgálnak a LED-es sárga villogó lámpafejek, melyek akár egy borúsabb őszi napon is messziről figyelmeztetik a járművezetőket és fokozott figyelemre kényszerítik Őket. Az erőteljesebb hatás elérése érdekében a sárgavillogó fejeket párban helyeztük el, így nagymértékben növeltük az üzembiztonságot is, hiszen roppant csekély az esélye, hogy egyszerre mindkét fej meghibásodjon.

Az Ifjúság körút rossz megvilágítása miatt és a sok lakossági kérés miatti egyeztetés során a képviselő megkereste a Vill-Korr Hungária Kft-t és az Útkezelő Szervezetet. Jó hírként bejelentésre került, hogy ősszel fémhalogén fényforrással rendelkező lámpatestek elhelyezése fog megtörténni a teljes útszakaszra, illetve a fák gallyazása is, s ezt követően látványosan javulni fog és biztonságosabbá válik az egész utcaszakasz, melynek területe teljes egészében a képviselő körzetébe tartozik és keresztülmegy a választókörzetben.

A képviselő szeretné kifejezni a köszönetét a Vill-Korr Hungária Kft-nek és Gasztonyi László ügyezető igazgató Úrnak, akik eddig is sokat tettek a város fejlődéséért és mindig is a kiváló és minőségi, gyors munkavégzésről tesznek tanúbizonyságot. Jár a köszönet a munkákban való együttműködésben az Útkezelő Szervezetnek is, Prédl Antal intézményvezető és kollégái sokat tesznek a közlekedés és az utak állapotának javulásáért.

 


 

Győr M.J.V. Ifjúság krt. gyalogosátkelő megvilágításának létesítése

A gyalogos észlelése az átkelőhelyen lényegesen nehezebb látási feladat, mint a gyalogos átkelőhely felismerése. A nehézséget éppen az összetett vizuális környezet jelenti. Ezek közé sorolhatjuk a szembejövő járművek fényszóróinak kápráztató hatását, a bonyolult háttérképet, a kereskedelmi egységek reklám és portálfényeit, a parkoló autók, fák és utcabútorok kitakarását, és persze az időjárási tényezőket.

A jelenlegi útvilágítási előírások nem elegendőek a gyalogos átkelőhelyet megközelítő járművezető vizuális feladatainak ellátásához. Mindenképpen helyi világítás szükséges, melynek teljesíteni kell az útosztályhoz tartozó konfliktusterület vízszintes megvilágítási követelményeit, valamint a minimális vertikális megvilágítást is biztosítani kell. Ezáltal biztonsággal létrejön a pozitív kontraszt és az átkelő vagy átkelni készülő gyalogos időben észlelhető. A gyalogos szándékának megítéléséhez a kiemelt világítást ki kell terjeszteni a gyalogos átkelőhely közvetlen környezetére is.

A fenti és egyéb más szempontok mérlegelése után a Győrben már többször alkalmazott megoldás mellett döntöttünk. Ez a fekete-sárga színre festett speciális oszlopból, ezen elhelyezett gyalogosátkelők megvilágítására kifejlesztett lámpafejből, LED-es kivitelű sárga villogó lámpákból és KRESZ táblából álló készlet, ami nem „csak” a megfelelő megvilágítást biztosítja, hanem jelentős mértékű figyelemfelhívó hatással is rendelkezik.

A fekete-sárga színre festett speciális oszlop környezetétől elüt, ezzel is felhívja a sofőr figyelmet, hogy egy gyalogátkelőhelyhez közeledik. Ezen hatás megerősítésére, kiemelésére szolgálnak a LED-es sárga villogó lámpafejek, melyek akár egy borúsabb őszi napon is messziről figyelmeztetik a járművezetőket és fokozott figyelemre kényszerítik Őket. Az erőteljesebb hatás elérése érdekében a sárgavillogó fejeket párban helyeztük el, így nagymértékben növeltük az üzembiztonságot is, hiszen roppant csekély az esélye, hogy egyszerre mindkét fej meghibásodjon. A gyalogos átkelőhely kiemelését tovább fokoztuk a sárga alapvilágítástól eltérő színű fényforrással (fémhalogén izzó) rendelkező speciális lámpafej alkalmazásával. A lámpatest öntött alumínium házzal és edzett üvegburával készült, az optikai tér védettsége IP 66, a bura ütésállósága IK 08, így nem csak funkcióját tölti be tökéletesen, de hosszú élettartamot is garantál, így is növelve a beruházás értékállóságát. A sárgavillogó fejek mellé a további figyelemfelhívás céljából újabb KRESZ táblák kerültek kihelyezésre.

Az eddigi tapasztalatok alapján elmondható, hogy a gyalogosátkelők megvilágítása után jelentősen csökkent a balesetek száma és ez a lakosság elégedettségével is párosult.


Győr, Ifjúság krt. közvilágítás korszerűsítése

Felmérve a lakossági igényeket és különböző tesztek, mérések, tervek készítése során arra a következtetésre jutottunk, hogy a fák szükségessé vált gallyazásának elvégzése után fémhalogén fényforrással rendelkező lámpatestek elhelyezése vált szükségessé. A tartós, időtálló megoldás biztosítása érdekében, a helyi körülmények figyelembevételével fémházas lámpatestek elhelyezését tartjuk indokoltnak, melyek rosszabb időjárási körülmények esetén (pl.: viharban fák ágainak csapódása) sem sérülnek meg és zavartalanul ellátják világítási funkciójukat.

A képviselő úr tájékoztatása szerint a fák gallyazása ősszel történik meg, ez után szereljük fel a már említett jobb megvilágítást biztosító lámpatesteket.

Továbbra is törekszünk a lakossági igények maximális kielégítésére és a hozzánk érkező javító szándékú kezdeményezések felkarolására.

 

 

Sajtótájékoztató video >>>

Galéria