Hír

ÚJ KÖZTÉRI KAMERÁK ADYVÁROSBAN

Újabb közterületi térfigyelő kamerák kerültek ki városunkba, melyről Radnóti Ákos alpolgármester számolt be. Jelenleg városunkban 75 helyszínen 102 db kamera figyeli a közterületet, amelyből 64 db forgatható és 38 fix.

Az idei évben kamera került kihelyezésre az I. számú adyvárosi tározótóhoz, az új várjátszótér mellé, a ménfőcsanaki Hármashatár útra, a Magyar utca és a Szent Imre út kereszteződéséhez, az 1. számú főút és a Kardán út kereszteződésében lévő körforgalomhoz és a Szabolcska Mihály utca-Körkemence utca-Szigethy Attila út kereszteződésbe.

A kamerák kihelyezésén kívül bővítésre került a szerver, illetve a mikrohullámú gerinchálózat. A győri önkormányzat ebben az évben nettó 7 872 e Forintot költött a rendszer bővítésére.

Radnóti Ákos hozzátette, hogy a városunkban üzemelő kamerarendszer jelentős segítséget nyújt a rendőrségnek a közbiztonság fenntartásában és növelésében, a balesetek megelőzésének fokozásában, a bűnesetek számának csökkentésében, a helyi kiemelt rendezvények biztonságos lebonyolításában és a közlekedési szabálysértések visszaszorításában. A kamerával ellátott területeken nagyobb a felderített bűncselekmények száma, mint a kamerával el nem látott területeken, erről rendszeres visszajelzést kapnak a rendőrségtől. Az alpolgármester hozzátette, hogy egyeztetettek a városi rendőrkapitánnyal az ügyben, hogy még hatékonyabb legyen a köztéri kamerák képeinek megfigyelése, s ezáltal még több esetben tudjanak a rendőrök beavatkozni szükség esetén, s előrelépés várható az ügyben, így a közbiztonság tovább fog javulni városunkban.

A forgatható kamerák alkalmasak arra, hogy optimális, a bizonyítási eljárásban is felhasználható képeket továbbítsanak a kapitányság ügyeletén elhelyezett fogadó, felügyelő, feldolgozó, archiváló és vezérlő számítógép rendszerbe. A fix kamerák a város közlekedési csomópontjaiban kerültek telepítésre az ott elhaladó gépjármű forgalom ellenőrzésére, opcióként rendszámfelismerő rendszerrel kombinálva.

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a közterületi kamerarendszer kiépítésére évről-évre jelentős összeget fordít, eddig összesen 124.629 ezer Forintot. A költségvetés pénzügyi terheinek optimalizálása érdekében 2014. évben az önkormányzat 7 600 e Forint egyszeri, vissza nem térítendő támogatást nyert a 28/2014. (IV.1.) BM rendeletben meghatározottak szerint.

Az önkormányzat a rendszer kiépítésén túl jelentős figyelmet fordít a rendszer üzemeltetésére, amely keretében folyamatosan karbantartja a kamerákat, az átjátszókat és a rögzítő szervereket, cseréli az elhasználódott kamerákat.

Radnóti Ákos jelezte, hogy a rendszer folyamatos bővítésével és karbantartásával biztosítható városunkban a közbiztonságunk fenntartása és növelése, s szeretnék, ha jövőre is hasonló ütemben bővüljön a telepítendő kamerák száma. 

Galéria