Hír

ÚJ SZOBOR ADYVÁROSBAN!

Újabb köztéri alkotással gyarapodott Adyváros! Radnóti Ákos alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője elmondta, hogy a tavaly átadott, adyvárosi tóban megtalálható ország első úszó szobra, melyet Kelemen Zénó készített el, most egy újabb kortárs alkotással, Botos Péter: őrszem műve került ki a Kuopio parkba, mely Magyarország első köztéri geometrikus üvegszobra. Az izgalmas alkotás minden napszakban mást mutat, ahogy az üveg és a fény játéka változik, különösen este érdemes megnézni a világításnak köszönhetően még látványosabb alkotást.

A győri önkormányzat második alkalommal pályázott sikeresen a Nemzeti Kulturális Alapnál, hogy köztéri alkotással gazdagíthassa városunkat. Olyan kortárs magyar ipar- vagy képzőművészek unikális munkáit kívánják bemutatni, amelyek még nem voltak láthatóak Magyarországon.

Radnóti Ákos alpolgármester a szobor ünnepélyes avatásán kiemelte: a lakótelepen élők is megérdemlik, hogy köztéri alkotások díszítsék lakókörnyezetüket, és egyben reméli, hogy az „Őrszem” közkedvelt lesz a környéken. Felhívta a figyelmet, a szobor biztonságára kamera vigyáz. Radnóti Ákos köszönetét fejezte ki Borkai Zsolt polgármesternek, hogy lehetővé tette e szobor felállítását is. Győr amellett, hogy új szobrokat állít, arra is fókuszál, hogy a korábbi alkotások megújuljanak, így Bak Imre Felhő című köztéri szobrát restaurálták legutóbb Adyvárosban – tájékoztatott Radnóti Ákos. Az alpolgármester elárulta, hamarosan Kodály Zoltán emlékművel gazdagodik a róla elnevezett utca, halálának ötvenedik évfordulója kapcsán.

Dr. Rechnitzer János professzor, műgyűjtő hangsúlyozta, a városrész egy gyönyörű műtárgyat kapott. A szobor a fényt, a jövőt, a reményt, a felemelkedést üzeni az itt élők számára. Örül, hogy Győrben egyre több kortárs köztéri alkotás jelenik meg, hogy az emberek kortárs műtárgyakkal találkozhatnak, hiszen évtizedekig csak klasszikus szobrok díszítették városunkat.

Botos Péter üvegszobrász, az alkotó elmondta, a szobor 2,6 méter magas, egy tonna súlyú, extrudált optikai üvegből, műkőből és Tiffany üveglapokból készült, közepén egy acélcsőre szerkesztett spirálszerkezet található. A művésznek ez az első köztéri alkotása. Fontos kihívás volt számára, hogy a kiállítóterekbe szánt üvegplasztikai műfajt hogyan tudja bemutatni egy nagy volumenű térben.

Botos Péterről érdemes tudni, hogy iparművész, képzőművész, a magyarországi üvegművészet egyik kiemelkedő mestere. Három évtizede foglalkozik az üvegek megmunkálásával, üvegkompozíciók és plasztikák készítésével, egyedi formatervezéssel. Készít emlékplaketteket és díjakat, valamint műtárgyakat, az utóbbi időben pedig szobrokat is. Az elemi, geometrikus absztrakt formákat új tartalommal tölti meg úgy, hogy kihasználja az optikai üvegek és megmunkálási technikák sajátosságait.

A győri mű, mely geometrikus, konstruktív és nonfiguratív, ezúttal az üveg és a fény viszonyát mutatja meg a színezett és az egyszínű üvegtéglák felhasználásával.

“Mikor állítottuk a szobrot, az első látogató és kérdező egy aranyos 4 éves kislány volt az édesanyjával. Láttam rajta, hogy érzelmileg is megérintette az üveg játéka. Talán a kislány 20 év múlva képzőművész lesz, vagy olyan ember, aki nyitott a világra, nyitott az emberekre, érdekelni fogja a művészet valamelyik ága. Ezért ez a szobor nemcsak „őrszem”, hanem a remény megtestesítője is.” – mesélte a művész. A szobor minden napszakban, minden órában, néha a külső változásokra percenként mutat mást. Hol erőteljesen sárgán izzik, vagy felhős időben inkább a zöldessárga szint adja vissza. A szobor úgy lett tervezve, hogy a köztéri világítással együtt este és éjjel is világítson. Az éjszakai világítás váltakozó lesz, hol erőteljesebben, hol színesen sejtelmesen fogja őrizni az itt lakó emberek álmát, biztonságát – emelte ki az alkotó.

 

Galéria