Hír

ÚJRA MŰKÖDIK A KÓRHÁZ ELŐTTI SZÖKŐKÚT!

A Petz Aladár Megyei Oktatókórház bejárata előtt található díszkút hosszú ideje romosan, használaton kívül állt 30 éven át… Az előzetes felmérések alapján kiderült, hogy az üzemeléshez nincs megfelelő vízelvezetésre alkalmas rendszer, illetve megfelelő akna sem, amelybe a működtetéshez a vízgépészeti szerelvényeket el lehetne helyezni. A szökőkút felújításához így szükség volt a teljes vizgépészeti rendszer újraépítésére illetve az ezt működtető villamos rendszer kialakítására.

Borkai Zsolt polgármester elmondta, a kivitelezés a szükséges földmunkák elvégzésével kezdődött, majd megtörtént a vasbeton alap lefektetése és szivárgó kialakítása. Ez után következett a vízgépészeti akna kialakítása, a vízgépészeti szerelvények elhelyezése, a vízforgató berendezés telepítése, villanyvezetékek lefektetése. A vízjátékot adó kerámia elemeket újragyártották, ezek látványbetonból készültek, az eredetivel megegyező kivitelben. A műtárgy a felhasznált vizet visszaforgatja, működése víztakarékos.

Radnóti Ákos alpolgármester hozzátette, hogy a szökőkút környezetét gyepesítették, új fákat ültettek, a növények vízellátását automata öntözőrendszer biztosítja.  A területen a díszkúthoz vezető új gyalogos utat alakítottak ki, padokat és hulladékgyűjtő edényeket helyeztek el. Adyvárosban így már működik ez a szökőkút is, hasonlóan a Kuopio Parkihoz, illetve nyáron a tóban is üzemel egy úszó szökőkút.

 

A díszkút

A Petz Aladár Megyei Oktatókórház Vasvári Pál utca felőli oldalán, közterületi zöldterületen áll a Győrben letelepedő Som János /1939-1990/ keramikus alkotása, az 1985-ben elkészült díszkút.

A vizes alkotás a művészre jellemzően stilizált növényi formát, virágok csoportját idézi. Elemeit tekintve tölcsér, toldó és fej elemekből állnak össze az egyes virágok, vízköpők. A díszkút összességében kilenc virágból és vízköpőből áll. A kiömlő nyílásokból buggyant fel a vízsugár és csorgott, zubogott végig az alatta lévő tölcsérelemeken, megjelentetve ezzel a városi környezetben egyik természeti kincsünket, a vizet. A díszkút a virágok és a növények vízre utaltságára is felhívja a figyelmet. Az alkotás eredetileg mázas samottból készült. Legnagyobb magassága 155 cm.

 

 

Galéria